Sziasztok!
Már csak kettő kell aludni és nyakunkon a Szenteste, ezért gondolom mindenki lázasan készül.
Ajándékok, takarítás, csomagolás és a karácsonyi ételek kigondolása. :)
Ebben lennék most a segítségetekre, melyben öt olyan receptet osztok meg Veletek, amelyeket karácsonykor is elkészíthettek és biztosan a vendégek kedvencei lesznek :)
Klasszikus töltött káposzta
Hozzávalók: 1kg savanyú káposzta, 8 káposztalevél, darált hús (fél kg) , kolozsvári szalonna, kolbász, főtt rizs, vöröshagyma, fokhagyma, fűszerpaprika, őrölt kömény, 5 db babérlevél, finomliszt ( 1 ev) , víz, só, olaj/zsír
A kolozsvári szalonnát csíkokra vágjuk, és száraz serpenyőben kisütjük. A kisült zsírban megpirítjuk a kockára vágott hagymát, amihez hozzáadjuk az apró szeletekre vágott fokhagymát is.Egy nagyobb keverőtálba rakjuk a darált sertéshúst, amihez hozzáadjuk a főtt rizst, az előzőleg megdinsztelt hagymát, sózzuk, borsozzuk, és az őrölt köménnyel meg a fűszerpaprikával fűszerezzük. Plusz belekeverjük a kisütött szalonnadarabokat. Majd kézzel jól összedolgozzuk, közben 1 dl vízzel lazítjuk a masszát.A savanyú káposztát egyszer átmossuk, majd egy nagy edény aljára szórunk belőle, amire még dobunk pár babérlevelet. Erre a rétegre még jöhet pár szelet kolbász is, és utolsó rétegnek még egy kevés savanyú káposzta.Ezután a savanyú káposzta-levelekbe töltjük a tölteléket, és szépen egy sorba fektetjük egymás mellé.Erre jöhet egy újabb káposztás-babérleveles-kolbászréteg.Amennyiben maradna a töltelékünkből, amit már nem tudunk betekerni a káposztalevélbe. Azokból csináljunk gombócokat, és ezeket tegyük az egész tetejére.Egy utolsó réteg káposztával fedjük be az egészet, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje az összes káposztát.Kis lángon 2 órán át főzzük. Majd a végén csinálunk egy rántást, ami a következőképpen néz ki. Egy evőkanál zsírt olvasszunk fel egy kis lábosban, erre szórjunk egy evőkanál lisztet, és habverővel keverjük jól össze. A tűzről levéve, egy teáskanál fűszerpaprikát keverjünk még hozzá, és azonnal öntsük a töltött káposzta tetejére.Egy fakanál segítségével óvatosan oszlassuk szét a rántást a káposztákon, és ezután fogyaszthatjuk is.Tálalásnál a töltött káposzták mellé szedjünk kolbászt és gombócokat is. A káposzta tetejére pedig halmozzunk tejfölt!
Mézes-narancsos csirkecomb
Hozzávalók: narancslé, méz, csirkecomb, aszalt szilva, só, bors, narancs, fokhagyma,
A megtisztított combok mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, és helyezzük egy kiolajozott tepsibe. A mézet keverjük ki egy narancs kifacsart levével, és locsoljuk meg a combokat a felével. Tegyük hozzá a fokhagymagerezdeket, takarjuk le alufóliával, majd rakjuk hűtőbe kb. 1 órára pácolódni.Előmelegített, 180 °C-os sütőben pároljuk letakarva kb. fél óráig, ezután vegyük le a fóliát, kenegessük át a combokat a mézes narancslével, tegyük hozzá a narancsgerezdeket és az aszalt szilvát.Sütés közben párszor kenegessük még meg a maradék mézes narancslével, és süssük szép pirosra.
Rántott ponty
Hozzávalók: citrom, ponty, só, továbbá a panír : liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj
A ponty megtisztítása után megmossuk, majd citromlével locsoljuk, sózzuk és fél órát pihentetjük. Ezután a pontyot a panírba forgatjuk, elsőként lisztbe, majd tojás végül a zsemlemorzsa. Forró olajban aranysárgára sütjük. A köret lehet akár burgonyasaláta, saláta vagy burgonyapüré is.
Tejben pácolt sült oldalas
Hozzávalók: oldalas, fokhagyma, majoránna, bors, kakukkfű, tej, méz, mustár, csípős paprikaszósz, só.
Az
oldalast ízlés szerint feldaraboljuk, majd alaposan bedörzsöljük a zúzott
fokhagymával. Ezután sózzuk, borsozzuk, megszórjuk az ételízesítővel és a
fűszerekkel, majd felöntjük annyi tejjel, hogy ellepje. Ezután lefedjük a
tálat, majd betesszük pár órára - vagy egész éjszakára - a hűtőbe, hogy az
ízek átjárják a húst. A
mézet, a mustárt, és a csípős paprikaszószt összekeverjük egy tálba. A
sertészsírt felolvasztjuk, majd egy tepsibe öntjük. Kivesszük
a hűtőből a bepácolt oldalast, alaposan lecsepegtetjük, majd
papírtörlővel leitatjuk a nedvességet. Ezután alaposan beleforgatjuk
a mézes-mustáros csípős mázba, beletesszük a tepsiben lévő zsírba, majd
aláöntjük a vizet, és alufóliával lefedjük. Behelyezzük a 180 fokra
előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten, két óra alatt puhára pároljuk.
Pulykamell Wellington módra
Hozzávalók: hagyma, gomba, fokhagyma, pulykamell, áfonyalekvár, leveles tészta, tojás, oregánó, só, bors, rozmaring
A hagymát és a fokhagymát egy
kevés olajon serpenyőben megpirítjuk, hozzáadjuk a felaprított laskát, megsózzuk,
megborsozzuk, fűszerezzük oregánóval és rozmaringgal, majd félretesszük. Az
egész pulykamellfilét bedörzsöljük
sóval, borssal, és megkenjük áfonyalekvárral. Ráhalmozzuk a gombás keveréket,
majd a leveles tésztába csomagoljuk.Egy vékony csíkot vágunk a tetejére, hogy a gőz távozni
tudjon, és megkenjük
a felvert tojással.
180 fokra előmelegített sütőben
50-60 perc alatt aranybarnára sütjük.
Remélem néhány ötletet, tippet tudtam Nektek adni és szívesen el is készítitek majd :)
Örömteli készülődést kívánok :)
FORRÁS: nosalty.hu, mindmegette.hu a képek a googleről valók.
0 Comments