Sziasztok!

Köszöntök mindenkit újra az új rovatomban, aminek címe tömör és velős. Azonban szeretnék mindenképpen olyan témákat körbejárni, ami engem foglalkoztatnak, fenn akadok rajtuk és úgy érzem, muszáj elmondanom a véleményemet mindarról, amit tapasztalok. Most sem lesz másképp. 


Elsősorban... kicsit eltűntem mindennemű felületről, de ennek is megvan az oka, amiről majd később mesélek. De őszintén szólva hiányzott a blog, és annyi minden történt a világban, hogy szeretnék pár gondolatot megosztani az elmúlt időszakról. 


Kezdjük az elején: 

Törökország/Szíria: Mindenki hallott bizonyára arról, hogy mi történt február 6-án. 7,4- 7,8-as erősségű földrengés pusztított a két országban súlyosan, távolabb gyengébb erősséget mértek. Egyes adatok szerint közel harmincezer ember vesztette életét, milliók maradtak otthon nélkül, több ezer épület rongálódott meg. Ugyan nem élek ott, viszont mélységesen együtt érzek az ott élőkkel, szomorúvá tesz, hogy ennyi ember elhunyt vagy maradt otthon nélkül. Romok közé szorult lakók, akik arra várnak, hogy megmentse őket valaki.  El sem tudjuk képzelni, hogy egy ekkora tragédiát miként élik meg a helyiek, illetve a segítők. 



Könnyes szemmel nézem a videókat, ahogy a keresőkutyák próbálják az áldozatokat megtalálni, a túlélők családtagjaikat keresik, az állatok a csemetéiket kutatják a romok között. Szívszorító. 
Köszönet a HUNOR és a Pesti mentőcsapatnak, akik országunkból mentek segítséget nyújtani a földrengés sújtotta területre. Emberfeletti munkát végeznek, miközben tartaniuk kell magukat. Igazi hősök
A török színészek, hírességek is segítséget nyújtanak, napok óta viszik a szükséges tárgyakat a rászorulóknak. Törökországban ugyanis most hideg az időjárás, ami még inkább megnehezíti a dolgokat, akárcsak az éjszakai mínusz fokok miatt. 
Ami hazánkat illeti felajánlott pénzösszeget az török népnek, továbbá korábban olvastam, hogy a VASAS focicsapat is lemondva fizetésük egy részéről, ezzel  támogatva mentést. 
És itt jön az, ami számomra picit szembeötlő. Nem igazán látom, hogy  a híres influencerek, akár hatalmas követőbázissal rendelkező tiktok felhasználók nem hívják fel a figyelmet arra, amin milliók mennek most keresztül. Nem hívják fel a figyelmet, hogy hol lehet adományozni, segíteni. Nincs szükség arra, hogy ők költsék a pénzt - mindenki azt csinál a pénztárcájával amit akar - ,de mivel őket számtalan ember követi, talán a divatos Gucci táskák között egy ekkora természeti katasztrófára való felhívó jellegű videó fontos lehet. 



Folytatnám ezen a vonalon a kiakadásomat. A mai Z generáció tulajdonképpen az internet világába született, ahol a telefon, laptop már alapvető dolog, és sokak az influencer világában képzelik el a jövőjüket. Semmi problémát nem látok ebben, inkább egyesek kártékony hatásával, amely által a gyerekek azt látják, hogy egy-két videóval megkeresett pénzből ömlesztve vásárolhatják össze a Balenciaga, Chanel, Gucci vagy bármelyik márkásabb ruhákat, cipőket, táskákat. Kérdezem én, tényleg ez lenne a legmegfelelőbb? Közvetíteni a gazdagságot, mikor másokat a szegénység és a katasztrófák sújtanak? Mi ezzel végül is a cél? Mert a divat, vagy partnerek pontozása nem igazán hasznos és akár segítő téma. Mert bár tényleg a szórakoztatás is kell és én is kedvelem, de azt hiszem olykor nem ártana egy kis példamutatás. Egy húsz éves is tud példát mutatni, és nem csak a cukor szirupot, ahol minden fancy és nice, miközben a világ nem csak erről szól. Vajon valamit kompenzálni akarnak ezek a személyek? Egy dolog az, ha igen, de hol vannak a szülők, akik a tizenéveseket kicsit arccal előre állítják, mikor mi a helyes. És még mindig nem arról van szó, hogy ne csináljon a gyerek semmit, hanem az, hogy korlátlanul mehet minden, miközben akadnak olyan káros, rossz, erotikus tartalmak, amik eléggé súrolják a gusztustalanság és ízléstelenség fogalmát. 

Arról nem beszélve, hogy a mai tíz évesek élete nem szól másról, csak ezen személyek majmolásáról. Számukra majd ez lesz a normális, hogy készítek pár képet, videót, aztán majd Los Angelesben fogom szarrá vásárolni magam. Azt viszont ne felejtsük el, hogy sokak családja nem teheti meg, hogy a gyermekük drága telefont kapjon, több tízezres cipőt, ami több oldalról adhat felületet a támadásra. Gyermek a szülő felé, iskolai zaklatás, mert hát ez a normális. XY megteheti, neki is milyen jól megy, akkor átlagkeresetű gyermeke miért nem? 
És itt még hozzá kell tennem, hogy ezekre a felületekre pár kamu adattal, a legkisebbek is képesek lesznek regisztrálni. Nincs megszűrve, mikor, hol és mi a helyes, holott akadnak olyan tartalmak, amik pedig valóban hasznosak, szépek, szórakoztatóak. 

Nem igazán tudom hová tartunk, miközben a világ pedig egyre süllyed. A gyerekek bálványként védik ezeket a személyeket, normális, amit tesznek, s amit mindezzel a social média felülettel el lehet érni. Jó dolog ez, egy pontig. 
Mikor kerülnek elő a társadalmi problémákat jelentő videók, azok fiókjaiból, akik leginkább a gazdagság világában élnek? Mert hát a kisember ott segít ahol tud a gazdag meg.... Én mindezzel csak azt szeretném mondani, hogy jó dolog az internet, mert én is imádom, ám gondolni kellene arra is, hogy sokszor mit közvetítünk, és ezzel mit okozunk. 


Remélem nem borzoltam a kedélyeket annyira, bár nyilván ez az én meglátásom, és természetesen nevek nélkül szerettem volna mindezt megosztani. Ez már globális probléma, hiszen nem csak a gazdagság kinyilvánítása csak a probléma, hanem az erőszak, a szexualitás, mások megszégyenítése, öngyilkos trendek is egy-egy bejegyzést érő téma. 


Figyeljünk egymásra. 


Eszter 


📸Instagram: @esthermczako


📧Email: mindiglegyboldog1@gmail.com

9 Megjegyzések

  1. Teljes mértékben egyetértek.
    Láttam egy videót, amin egy kisgyermeket emeltek ki a romok alól, illetve az anyukáját. Nekem alapvetően van egy megmagyarázhatatlan félelmem a természeti katasztrófáktól, de ezeket a dolgokat látni szörnyű, és elképzelni sem tudom, vagy tudjuk azt, hogy ezek az emberek mit élhettek, élnek át.
    Azzal is teljesen egyetértek, hogy ami a közösségi médiában megy, egészen felháborító. Az meg még felháborítóbb, hogy a sok szülő, akinek a gyereke mondjuk 10-15 évesen be van regisztrálva a TikTokra, és az idióta vonagláson, mocskos beszéden, és gusztustalan tartalmakon kívül nagyon mást nem látnak, mégis hogy hagyhatják ezt. Nem értem, hogy ha nem is tudja mondjuk, hogy mi az, amire a gyereke beregisztrál és minden nap nézi a tartalmakat, meg használja a felületet, miért nem néz utána? Összességében teljesen megértem, hogy ezeken a dolgokon kiakadsz, én bármennyit tudnék puffogni a témán 😬

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így gondolom én is. És manapság nagyon veszélyes a média, mindenféle tekintetben. Köszönöm, hogy írtál :)

      Törlés
  2. Nagyon jó, hogy írtál/írsz ezekről a problémákról, hiszen ezekkel foglalkozni is kellene, mert ez is egy jelentős probléma és nem csak a társadalomra gondolok, hanem a természeti kafasztrófákról is kellene, hogy beszéljünk, no és persze a ovi, suli bántalmazásokról, erőszakról, sorolhatnám. Én is csak néha pislógok, lesek egyet amikor TikTokon olyan kiskorút látok, aki nem is oda való lenne, de márt gyártja a "hülye tartalmait" majmolja a x-y influencereket stb. Persze, mit tudnak ezek felmutatni? A nagy semmit... Kicsit kész vicc, hogy mikor itt volt a nagy világjárvány, akkor érdekes járt a pofájuk, most miért nem?😏 Kurva érdekes, na mindegy....

    Én is tudnék még ide mit mondani, de inkább "befogom".

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy éreztem, hogy már muszáj picit a darázsfészket megpiszkálni és elővenni tényleg társadalmi problémákat. Fontos, hogy erről is írjunk :) Köszi a kommented <3

      Törlés
  3. Az elejét nehéz volt végig olvasni, mert én nem követtem az eseményeket. Túlságosan empatikus vagyok, és a lelki világom nem igazán tudja feldolgozni a történteket. Hiszen annyira szörnyű. Ráadásul úgy élni, hogy ez akár velünk is megtörténthet. Rengeteg ártatlan élet. Azt gondolom, hogy ez mindenki hibája, mert a bolygót teljes mértékben kiszipolyozzuk. S tartok tőle, hogy ez csak rosszabb lesz.
    Az influenszerekkel nincs bajom, hiszen nálam is vannak reklámszerű posztok. Nekem a tartalom nélküli tartalomgyártókkal sokkal inkább. Azzal amit, és ahogyan közvetítenek egyes emberek. Hogy erre van igény, és ez a követendő példa. Hogy egyes emberek csak reklám posztokat gyártanak, és mindent is hírdetnek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ahogy fentebb is írtam, nem az influencerekkel van a bajom, vagyis nem azokkal, akiknek tartalmai értelmesek, nem fennhéjázók, hasznosak, stb, hanem azon social média emberekkel, akik úgy érzem több szemszögből ártalmasak a saját, illetve a fiatalabb korosztályra, olyan videókat gyártanak, amelyekkel nem tesznek le semmit, és mivel sokan követik őket a társadalmi szerepük is nagyobb lett egyes videóik által. Márpedig ezek a fiatalok példaképek egyesek számára, akik felnéznek rájuk.

      Törlés
  4. Csak egyet tudok érteni. A Törökországban történtek egyszerűen felfoghatatlan és szomorú. Erről és az ehhez kapcsolódó segítségnyújtásról, támogatásról sokat kellene beszélni, fel kéne hívni a figyelmet a közösségi oldalakon, de kevés jött velem is szembe. Szomorú ez is és felháborító is egy kicsit. Mert mi kis bloggerek, hiába emeljük fel a szavunkat, ahogy Te is tetted most, nem sok emberhez jut el, vagyis nem több tízezerhez, mint egyeseknél lehetne. Na mindegy... Hogy hova fajul a világ? Nem tudom, de szerintem a mi őseink is így vélekedtek rólunk anno' :D A technika az hamar átvette az uralmat és még át is fogja még jobban, reméljük, hogy azért az emberek többsége majd belátja, hogy az influenszerkedés és az ehhez hasonló munkák nem mindenkinek valóak. Lehetne még erről írni, de úgy érzem, te fogsz majd ♥ Nagyon jó poszt lett! Köszönjük! ♥

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a kommented <3 Nagyon sok igen, amiről írni lehetne még ezen a fronton :)

      Törlés
  5. Nagyon jól körbeölelted ezt a témát, mélységesen sajnálom azokat az embereket, akik meghaltak, árván maradtak vagy megsebesültek. Hihetetlen, hogy ilyen borzalmas dolog történt megint a nagyvilágban.
    Nekem sem tetszik néhány influencer viselkedése, magamutogatása. Szerintem senki nem lesz attól menőbb, hogy drágább, márkásabb ruhát vásárol. Ha valaki ember tud maradni a mai világban, akkor az még mindig mindentől többet ér, de sokan sajnos nem így gondolják, ezért tartunk ott ahol.

    VálaszTörlés