Sziasztok!

Mai vasárnapra egy filmajánlóval érkeztem, amit a tegnapi napon néztem meg a moziban. Amikor értesültem arról, hogy a Mamma Mia második része készül, rögtön tudtam, hogy ezt is meg fogom nézni, hiszen az egyik kedvencem és nagyon jó emlékeim, érzéseim vannak a filmmel kapcsolatban. 
Biztos voltam benne, hogy beszámolok arról, hogy milyen élményeket hozott számomra a film. Mivel nagyon minimálisan olvastam utána, csak az előzetest néztem meg számtalanszor, ezért kevés infóm volt a filmmel kapcsolatban. 

Kezdjük is az elején: VIGYÁZZ, SPOILER VESZÉLY!!

A Mamma Mia előző része 10 éve ért véget, ott, ahol Donna és Sam újra egymásra talált, míg lánya Sophie elhalasztotta az esküvőjét, hogy Sky-al világot lásson. Azonban a Mamma Mia 2. része ott kezdődik, hogy Sophie megvalósítja Donna álmát, ami az, hogy a házból hotelt csináljon. Donna ugyanis meghalt a film jelenetei előtt egy évvel. Sophie gyönyörűvé varázsolta a házat, ezzel valóra váltva azt, amit Donna fiatalon eltervezett. 

Itt kerül előtérbe a filmben Donna fiatalkora, amikor megismerte Harry-t, Billt és Sam-et. A fiatal Donna (Lily James) diploma után világot akar látni, de legfőképpen Görögország az a hely, ahol ő élni akar.  Barátnőinek elmondja terveit, majd útnak indul. Franciaországban találkozik a kissé merev Harry-vel, aki tapasztalatlan volt a nőkkel, Donna pedig megtetszett a fiúnak. Donna együtt tölti az éjszakát Harryvel, de Donna tovább folytatja útját, megszakad a kapcsolat, de mivel lekési a hajót Kalokairi szigete felé, a jóképű és nőcsábász Bill, aki segít neki eljutni a szigetre. Donna ott egy házat talál, ami elég romos, s mivel az vihar elől próbál ott elbújni, egy lovat talál. Segítségért indul, mert a ház állapota miatt leszakadt tető beszorította a lovat, útközben pedig találkozik Sammel, aki épp vakációját tölti a szigeten. Sammel egymásba szeretnek, Donna együtt akar maradni a szigeten a férfival, de a fájdalmas igazság kiderül, hogy Sam vőlegény. A csalódott Donna elkergeti Sam-et, majd bánatában barátnőivel énekel a helyi vendéglőben. Ekkor kerül elő Bill, aki megígérte Donnának, hogy visszamegy a szigetre, ezután együtt hajózni mennek, Bill pedig próbálja elcsábítani a lányt. Sikerül is neki. 

A jelenben Sophie és Sky kapcsolata válságban van, mivel a férfi Amerikában hat hetes továbbképzésen munkát kap. Sophie pedig a szigeten akar maradni. A lány csodálatos dekorációját elmossa a vihar. Félő, hogy a  hotel megnyitójára, amit Bella Donnának neveztek el, senki sem fog elmenni, mert a repülők és a kompok sem járnak. Sophie bánatában édesanyja barátnőire támaszkodik, akik szintén a megnyitóra érkeztek. A lány kétségbeesetten próbálja helyrehozni, amit a vihar tönkretett, illetve gyötri a Sky-al való vitája is. 
Közben Harry és Bill elindulnak, hogy lányuk mellett legyenek, útközben pedig meghívják azt a férfit és vendégeit, akinek Bill és Donna annak idején segített, hogy szerelmével lehessen. Sophie boldog, hogy egy hatalmas csapat tart a hotel felé, nem is sejtve, hogy velük tart Sky, akivel aztán kibékülnek. A bulin aztán megjelenik Donna édesanyja, továbbá Sophie rájön, hogy gyermeket vár. Itt kapcsolódik össze újra a múlt és a jelen, hiszen bemutatják Donna terhességét, amikor a kis Sophie világra jön. 

Vélemény: Félő volt, hogy a Mamma Mia olyan elcsépelt lesz, ami egy ilyen filmekhez hasonlóan sajnos beszokott következni. Azonban meglepően remekül sikerült, élvezhető, megmosolyogtató és megsiratós volt. Hiányzott Meryl Streep a filmből és bár egy dal erejéig belevarázsolták a filmbe, az az egy dal kiadós volt, és szem nem maradt szárazon. Olyan dalok kerültek elő, amitől jó párszor törölgettem a könnyeimet, megható és rettentő érzelmes volt. 
Nagyon jó ötlet volt Donna fiatal korát elővenni és bemutatni azt, hogyan ismerkedett meg Harryvel , Billel és Sammel. Lily James remekül alakította a fiatal Donnát, aki önfeledten élvezi azt, hogy világot láthat, új helyeket és embereket ismerhet meg. 
A vicces jelenetekből sem volt hiány, ezért sokszor mosolyogtam, nevettem. Szerintem alapvető volt, ebben a filmben. 
A szereplőkön azért meglátszott a tíz év, Sky is és Sophie, de a többiek is nagyon megváltoztak, ami igazából nem von le a film értékéből, látszik, ki mennyit fejlődött. Amanda Seyfried ugyanolyan szép és aranyos, mint az elsőben (mellesleg az egyik kedvenc színésznőm). 
Térjünk át a pasikra. 
Harry fiatal énje komolyan mondom még hasonlít is Colin Firth-re, de nagyon jól alakítja a karaktert, hozza azokat a jegyeket amik Harryre vonatkoznak. Ami Billt illeti (szerelmes lettem), szerintem a legcukibb karakter, nagyon jól játssza a nőcsábászt (ami illik is rá), biztos vagyok benne, hogy az egyik legjobb karakter lett. Sam - akivel egy viharos éjjel - találkozott Donna, a legjobb választás lett volna a lánynak, de a menyasszonya illetve a munkája várta. Sam fiatalkori énje is rettentő jó választás volt, tekintve, hogy mennyire jól illett egymáshoz Donna és Sam. 
A két idősík nem volt zavaró, sőt nagyon jól összehangolták.
Donna édesanyját Cher alakítja ( úgy emlékszem az előző részben azt mondták, hogy ő meghalt, végül is mindegy), Cherre nem nagyon lehet mit mondani, a hangja eszméletlen, pláne, hogy egészen adott ennek a filmnek a jelenlétével. Andy Garcia - aki a régi szerelmét alakítja - az utolsó jelenetekben találkoznak. Andy Garcia zseniális, mint mindig. 


A dalok rettentő jók voltak, az aktuális jelenethez, miközben voltak olyanok amikor tényleg szinte síri csend volt a teremben és mindenki törölgette a könnyeit. 
Kicsit kevesellettem Sky jeleneteit, de mindent összevetve...

Nagyon klassz film volt, érdemes volt megnézni. 

Aki teheti üljön be a moziba, nem fogja megbánni! 


0 Megjegyzések