Sziasztok!


Újra megérkeztem a Kiakadásaim rovattal, úgy érzem van miről írni, méltatlankodni, kiakadni. Mostanság nagyon sok minden történt kicsiny országunkban, ami elég aggodalomra ad okot és erről szükséges pötyögnöm pár sort, hogy ezzel kapcsolatos gondolataimat itt is kiadjam, veletek együtt megvitassam. 
LESZÖGEZNÉM: nem akarok politizálni az oldalon, emiatt is próbálok finoman fogalmazni, kevésbé belevinni, ugyanakkor a véleményemet szeretném megosztani! 


Szexuális identitás manapság 

Nem szeretnék állást foglalni, kimeríteni a témát, azonban néhány dolgot tisztába kell tenni. 

Úgy vélem, aki nem a divat és a magamutogatás okán vállalja magát melegnek, tényleg úgy érzi, hogy ő azonos nemhez vonzódik a saját privát dolga. Megismételném, a tisztességes melegekről beszélek, azokról, akik méltón, emelt fővel vállalják magukat és nem csinálnak cirkuszi bohócot saját magukból. 

Századokkal ezelőtt is voltak ilyen identitású személyek, többet is ismerünk a történelemből, nem a 21. század újdonsága ez. Országunkban is élnek ilyen emberek, úgy gondolom, hogy gyakran különbül viselkednek, mint egy átlag hetero. Jelenleg azonban ezek a személyek nem tudnak nyugodtan élni Magyarországon, mi több, a legújabb kitaláció az lett, hogy a Libriben az LMBTQ tartalmú könyveket befóliázzák. Jelenet, karakter, említés, bármi, az a könyv bizony fólia bevonatot kap, nehogy bárki beleolvasson és sérüljön a lelki világa. Az már ugye nem számít, hogy manapság létezik az internet, ahol a fiatalok bőven tájékozódni tudnak a világban történt eseményeiről, hovatovább olyan dolgokat láthatnak, amelyek nagyban befolyásolják az önértékelésüket. Belemennek borzasztó feladatokba, amik akár sérüléseket vagy a halálukat okozhatják. 




Tehát visszatérve az LMBTQ-ra, azt hiszem a könyvek lefóliázása nem akadályozza meg, hogy valaki minek érzi magát jelenleg vagy a jövőben, továbbá tájékozódjon a dologról. A másik, ami elszomorít, hogy több magyar írót is ezzel beskatulyáztak, minősítették, mi több, hogy olyan köteteket is sikerült befóliázni, amelyekben egyáltalán nem szerepel LMBTQ karakter vagy jelenet. Erről csak az jutott eszembe, hogy Petőfi 1848-ban a 12 pontjában követelte a cenzúra eltörlését. 
Érdemes ezen elgondolkodni, hogy mennyire korlátoznak bennünket, miközben a múltban is éltek egymás mellett a nem hetero és hetero párok. Főleg, hogy ebben a felgyorsult világban mennyire könnyedén lehet tájékozódni ezzel a témával kapcsolatban, vagy már lassan nem nézhetünk azt amit akarunk az interneten illetve a televízióban?
A videókban láttam, hogy Papp Dóra - Tükörlelkek kötetei mellett a Csontvárost is befóliázva lehet kapni, továbbá jelenleg a Harry Potter-en is megy a vita, mivel azt is fóliázni akarják. Állítólag állagmegóvás, de mindenki döntse el maga mi áll a háttérben. 


Szólás szabadság!


Nem szeretnék hosszan belemenni, viszont pár gondolatban megjegyezném, amit a férjemnek is szoktam gyakran emlegetni. Most már oda kell biggyesztenem elvileg Szabad országban élünk, szabadon beszélhetünk és véleményt formálhatunk. 
Nos ez is megszűnni látszik, sőt, olyan szinten elnyomják az embert, hogy büntetés, kirúgás jár érte. Biztosan sejtitek mire gondolok, nem akarok végletekig belebonyolódni, de mérhetetlenül meg van a véleményem erről az egészről, főképp mert én is gyerekekkel foglalkozom, és most már azon is izgulnom kell, hogy ki fogja a gyermekemet majd megfelelő módon tanítani, nevelni?! 

Ellehetetlenítik az embert 


Ugyan már más téma, más gondolatok, viszont egyre jobban - jó ideje - érzem, hogy kegyetlenül rossz ebben az országban élni. Nyíltan merem mindezeket leírni, mert ez a véleményem arról, hogy teljesen lekorlátoznak, ellehetetlenítenek, megtagadnak dolgokat tőlünk, miközben hatalmas problémákkal kellene foglalkoznia a fentieknek. Kezdjük a szegénységgel, az oktatás minőségével, az élelmiszerárakkal, az egészségügy tönkretételével, a pedagógusok lealázásával, az útdíjakig. 

És ha már utak, mert erre akartam átvezetni a gondolatmenetem, mérhetetlenül bosszant egy-két dolog. Az hagyján, hogy lassan már minden utat csak díj ellenében használhatjuk, nem kevés pénzért - havonta, évente stb -, de hogy az utak minősíthetetlenek, azt már nem is említem. Ugye itt kell megjegyezni, hogy, ha ezeket a díjakat arra fordítanák, hogy az utak minőségét javítsák, egyből nem lenne probléma. Országunkban - természetesen itt a környékünkön is - kegyetlen utak vannak, amik azt eredményezik, hogy az autóinkkal gyakran látogathatjuk a szervizeket, mert tönkreteszi akár a felfüggesztést vagy a kerekeket. Azt már nem is említem, hogy, ha sikerül egy szakaszt, akár egy lyukat foltozni, de természetesen rendesen megcsinálni már nem sikerül. Egy példa: Ausztriában útjavítás alkalmával csodálatosan lemart úton haladhattunk, egyáltalán nem volt rossz, odafigyeltek a közlekedőkre. Magyarországon a lemarásnál örülhetünk, ha az autónk nem megy tönkre, az óriási lyukról nem is beszélve, amelyekhez olykor táblát sem sikerül tenni figyelmeztetés gyanánt. 
A másik a sofőrök. Órákig tudnék róluk regélni, a helytelen viselkedésről, amiről is szerettem volna bőven, de csak annyit tudok hozzáfűzni, hogy elég megnézni az Árpád-hídon történteket. A felelőtlenséget, a KRESZ be nem tartását. Ártatlan emberek életébe kerül az, ha valaki nem figyel kellőképp az utakon. Erre is oda kellene figyelni ennek a remek országnak. 


Ha eljutottál idáig, akkor Te nagyon kitartó vagy és végig olvashattad a kiakadásaimat. Azonban úgy vélem, hogy fontos ezekről is írni, beszélni, mert kicsit kezd kifordulni minden a rendes medréből, ez pedig engem mérhetetlenül idegesít. Azt érzem, hogy nem jó itt élni, és inkább hátra megyünk, mint előre. 

Szeretnék bízni a változásban....

Szép hetet
Eszter 


📸Instagram: @esthermczako


📧Email: mindiglegyboldog1@gmail.com





10 Megjegyzések

  1. Nagyon jó poszt lett, én személy szerint imádom olvasni a írásaidat, mindegy mi a téma. Nézzük sorjában: Abban teljesen egyetértek veled, hogy a melegek többsége egyáltalán nem úgy viselkedik, mint egy normális hetero pár szokott viselkedni. Természetesen, a heterok között is vannak nemnormálisok, ez tény. De a melegek nagyrésze teljesen kifordult önmagából és a legtöbbjük csak a divat és a trend miatt vallja magát melegnek, amelyet mai napig nem tudok hova tenni, hogy ez mire jó? 🫣 Bezzeg, régebben tényleg tudtak NORMÁLISAN viselkedni, együtt élni a heterokkal is, most meg... Teljesen kivannak fordulva az emberek. Nagyon,nagyon és nagyon furcsa, frusztráló egy világban élünk, főleg amiket az emberek csinálnak. Ijesztő, de ez van...

    A Libri, könyvfóliázása: Értem én, hogy próbálják megvédeni valamilyen szinten a fiatal generációt, hogy ne add isten a lelke ne sérüljön kurva nagyot, de még mindig elfelejtik, hogy itt van az internet. Ha nagyon akarja a gyermek akkor utána kutat, utána érdeklődik, főleg hogy egyre több a könyvajánlós blogok is az interneten. Ezzel nem hogy megoldották a problémát, hanem inkább egyre nagyobb hülyeséget tettek, illetve a Libri is egyre inkább elfogja veszíteni a vásárlóit, főleg az írokat. 🤷‍♀️ Én azt mondom, hogy ezzel az egésszel max annyit tettek tényleg, hogy minél inkább tiltott dolog lesz valami, annál inkább megfogják venni a könyveket, akkor is ha le van fóliázva😂

    Hazánk: Erre sajnos nem nagyon tudok mit hozzáfűzni 🫣 Mert teljesen egyetértek veled. Bár ha a nagynénémet kellene idéznem, aki tanár volt egészen nyugdíjas koráig, sose volt jobb az oktatás. Talán-talán az mi időnkben kicsit jobb volt, de sajnos akkor is voltak nagyon sok problémák az oktatásban, illetve a gyerekek sem tudtak akkor sem viselkedni és akkor is gonoszak voltak egymással. Sohasem voltak úgy isten igazán megbecsülve a tanárok, csak az a látszat volt mindig is. Tény, hogy akkoriban a tanárok minket is "neveltek", de ma már "nevelni" sem tudnak, mert a gyerekek nagyrésze már fenyegetőzik, megverik vagy ne add isten megölik a tanárjukat, ami egyre inkább borzasztó és nem csak itthon ez az ami durva... Szóval, szerintem egyre inkább abba a irányba fog haladni a dolog, hogy online oktatás lesz maximum, vagy ha van elég pénzed akkor jártasd magániskolába, mintha ott jobbak lennének a gyerekek vagy a tanárok... No comment...

    Út: Igen, ez egy kafatrófa dolog, sajnos. De szerencsére minket annyira nem érint úgy a dolog, mert kocsink sincs 🙈 Mi mindent gyalog, sétálva megyünk el elintézni mindent is, még a bevásárlást is nagyban nem kocsival megyünk el, mert tény nincs is egyikünknek sem. Lehetséges hogy ez azért is van így, hogy talán egyre kevesebben vásároljanak autót? Legalábbis perpill erre is tudok gondolni. Most meg lehet engem kövezni emiatt 🫣 Itt is nem valami jók a útak, járdák stb. Itt is lenne bőven mit megjavítani, az egyik oldalt megcsinálták tök szépen, a másikat pedig nem. A másik kedvencem az a zebra😂 Lefestik, ami oké. De azzal nem számolnak, hogy nem kéne elvenni a figyelmeztető táblát hogy hogy ugye az emberek, az autót ne menjenek rá. Persze, hogy lekopott elég hamar a friss festék🙄 Aztán panaszkodik jó bár barom is, mikor a tábla még ki fog helyezve, meg szalagokkal kerítve, akkor is rálépet 🤦‍♀️

    Szóval... tudnék én is miket mesélni... De nem rabolom el a poszt ötleted 😃 Nagyon jó volt olvasni❤️

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a hosszú kommented!
      Először is direkt nem azokról a melegekről szerettem volna írni, akik nem megfelelően viselkednek, ezt jeleztem is a posztom elején, hanem azokról, akik vállalják tisztességgel önmagukat, mégis elnyomásban, megítélésben, korlátozva kell élniük. Azok akik kifordultak önmagukból, nem akartam foglalkozni, lenne róla véleményem, de úgy érzem, jelenleg most nem ez volt a fő mozgatója a posztomnak, hanem inkább az ellehetetlenítés.

      Az utakra reflektálva, a meglátásom az, amit le is írtam, hogy míg máshol minőségi munkát tudnak végezni, addig hazánkban ez sem megy. Ha van autó, ha nincs. A járdákat stb sem tudnak megcsinálni rendesen. Ahogy te is mondod, a zebra is vagy bármi más minősíthetetlen.

      Még egyszer köszi a kommentet=)

      Törlés
  2. Huuu ismét nagyon nehéz témát hoztál, de egyetértek Klaudiával, írhatnál bármiről, akkor is szeretem elolvasni. 😁
    Siralmas, hogy merrefelé megy ez az ország egyébként, teljes mértékben egyetértek a szavaiddal! Nem lehetünk önmagunk, mert nem hagyják vagy bántanak érte, miközben valahogy mégis azt várják el, hogy egyediek legyünk.
    Az utak minősége is no comment..egyszerűen undorító, ráadásul nagyon sok pénzt elkérnek a benzinért is és ezekért a 💩 utakálért, hogy igénybe vedd..legszívesebben egy ft-ot sem adnánk ki érte, annyit nem ér az egész. Az autópályák, főutak, mellékutak minőségére nincsenek szavak, pláne a kis falvakban..
    Az Ausztriai utakat is nagyon jól leírtad, amikor ott dolgoztunk, akkor egy éjszaka alatt huztak fel új utat (legalábbis egy részét), pedig előtte nem volt gond vele. Össze sem lehet hasonlítani a két országot, annyira különböző, hogy az hihetetlen...
    Nem adok néhány évet ennek az országnak, annyira élhetetlen lesz..sajnos nagyon rossz felé megyünk, nem is értem ezt az egészet, hogy mire jó.. :(

    VálaszTörlés
  3. Azon én is kiakadtam, hogy befóliázzák az összes LMBTQ könyveket. 😠 nem is tudom hogyan fejezzem ki magam…
    Az utas dologban meg egyet értek. Mikor hazalátogattam május vege-juni eleje, mentünk pont fel Pestre tesomhoz és hát autopályán nem 20-al szokás menni és belezúztunk egy hatalmas kátyúba. Apu káromkodott egy hatalmasat, nekem meg ugye eléggé fájt ez a kis kátyus eset mert hàt pont az a hátsó kerék esett bele erősen ahol ültem… és ez még a jobbik eset. Mi van ha kifordul a kerék, eltalál egy másik kocsit - 1 baleset -, mi is felborulunk - 2 baleset - és belénk szaladnak - sok baleset😔

    VálaszTörlés
  4. Ismételten egy nagyon jó és fontos témáról írsz. Ez a fóliázás mizéria hát... hátra tartunk, de nagyon. Az utak pedig durvák. Mi falun élünk és Eger felé az út jó, de... Mezőkövesd felé aaaaa katasztrófa. Ott már szinte csak kátyú van. Nem tudom milyen világunk lesz, de nem valami jó írányba tart most minden 😞

    VálaszTörlés
  5. Annyira szépen leírtál mindent, hogy csak csatlakozni tudok az előttem szólókhoz, és nagyban egyetértek Klauval is.
    Mintha elfelejtenék, hogy internet is létezik, és sajnos a mai gyerekek előbb érik el a 18+-os tartalmat, mint egy műsort a YouTube gyerekeknek szóló részén. Úgyhogy ezért se akarok gyerekeket, meg ahogy írtad is, már nem az a világ van, ami anno volt, amiben mi felnőttünk, ott még volt fegyelmezés... arról nem is beszélve, hogy a nálunk fiatalabbak közül sokan vannak, akik szülőknek sem valók...

    Én sem akarok autót, főleg, hogy elvileg az unió kitalálta, hogy mindenki cserélje le az autóját elektromosra, mikor sokan egy rendes autót sem tudnak megengedni maguknak... és igen, akkor a barom sofőrökről nem beszéltünk, pont az Árpád hídon történt halálos baleset jutott eszembe. Azóta is tele van virágokkal, tegnap is vittek egy csokorral.

    A többivel pedig nagy-nagy egyetértés, puszi, vigyázz magatokra ❤️

    VálaszTörlés
  6. Nagyon jó bejegyzés lett, egyetértek veled. És itt halkan megjegyzem, hogy az egyik ismerősömet úgy eltávolították a munkahelyéről, mikor kormány közeli embereknek nem tetszett a kommunikációja, hogy csak úgy füstölt. Lehetne beszélgetni a szólásszabadságról …

    VálaszTörlés
  7. Végre tudom mi ez a nagy felháborodás a Libri körül. Erre csak annyit tudok mondani... Ezek hülyék..... Remélem 2024-ben megérjük a váltást, mert ami itt megy kezd nagyon durva lenni. Az LMBTQ+ közösségben teljesen egyetértünk. Addig amíg valaki nem divatból tolja vagy túlzásba nem viszi, addig oké. Amikor már nem a magánélet a cél, meg hogy elfogadják önmagukat, hanem a magamutogatás meg minden ilyen pcsmányság, az már gáz és elítélendő.

    Az utakat hagyjuk is, ez az ország kész csőd.... Na most én is kiakadtam... :/

    VálaszTörlés
  8. Igazán őszinte, és tapintatos poszt lett. Abszulút egyetértek a véleményeddel. Néha én is azt gondolom, kár volt hazajönni. Bizony sehol nem egyszerű, és nyilán egyik országban sem kolbászból fonják a kerítést, de más amikor az ország van nehéz helyzetben, vagy pénzügyi gondokban, esetleg csak életszínvonal eltérések vannak. Illetve megint más, amikor a szándékos ellehetlenítés folyik. Amikor mindenki siet, ideges, és kétségek között mész. Magasak az elvárások, kevés a fizetés. Az embernek kötelessége lassan, hogy a munkahelyen robot módjára dolgozzon szinte éhbérért. A könyv szinte a legjobb találmány a világon. Az ember fejlődését, tanulását segítette elő folyamatosan. Nem tudom mi lesz a következő lépés. Alapjában véve pozitív vagyok, de lassan minden hétre jut valami, hogy az ember semmiképpen ne tudjon önfeledten kikapcsolódni. Vagy csak egy pillanatig ne kelljen valami miatt aggodalmaskodni.

    VálaszTörlés
  9. En a tiktokon hallottam nehany hete először ezt a lefoliázást, mert nem nézek es nem olvasok híreket sem. Totál megdöbbentett az egész.... Olvasunk meleg könyveket és aki full Hetero az nem is lesz meleg tőle. Szomorú hogy úgy gondolják ez választás kérdése. Itt Bécsben iszonyú elfogadoak az emberek ilyen szempontból is. Szivarvanyos zebra, pride villamos/metro

    VálaszTörlés