Sziasztok!

Ezt a bejegyzést már régóta tervezgetem, azért is mert két olyan sorozatot szeretnék bemutatni, amely a mai életemre is kihat. Nem tudok elmenni amellett mennyire tanulságos, szerethető, barátságos sorozatokról van szó, szerintem bárki, ha nézi meghatódhat rajta és tanulhat belőle. Egyik történet sem a mai korszakban játszódik, mindegyik a 20. század eleji életet mutatja be egy kis városkában a Prince Edwards szigeten.





Váratlan utazás  (Road to Avonlea)

Gyerekkorom óta szinte minden évben előkerül, most szerencsémre válik, hogy a Prime csatorna vetíti, ezért általában felveszem és esténként visszanézem. Annak ellenére,hogy már rengetegszer láttam. A részek végén mindig  el lehet gondolkodni a tanulságon, minden rész tanít valamit vagy elmélkedni lehet a cselekményen. 


Sara Stanley érkezésével kezdődik Avonlea életének bemutatása, amikor a kislány a városba érkezik, mert édesapja jogi ügybe keveredett. A jómódban élő lány dadájával Avonlea-ba megy, hogy nagynénjénél lakjon. Sara édesanyját korán elvesztette, de a második évadban édesapját is elveszti, így az árva lány gyámja, nagynénje Hetty King lesz. A sorozat bemutatja a King család mindennapjait, hiszen nagy népszerűségnek örvendenek: Hetty a városka tanítója, öccse Alec a családi gazdaságot rendezi, míg George kutató lett  ( ő egy részben szerepel csak) Olivia pedig az Avonlea Krónika újságnál szerez állást. Sara eleinte nehezen ért szót a bábáskodó, szigorú értékrendet követő Hetty Kinggel, akinek se férje, sem gyereke. Segítségére másik nagynénje Olivia és unokatestvérei a korban szinte vele egykorú Felix és Felicity lesznek, s általuk megismeri a vidéki városka életét. Végül nagyon is megszeretik egymást, Hetty néni lesz a lány támasza. 

Az évadok a városkában és a King családban történt eseményeket, családi életet mutatja be. A gyermeki csínytevések, vidám pillanatok, botrányba keveredett emberek, mások segítése, szerelmek kialakulása, mind mind megtalálhatóak lesznek a részek során. A hét évad alatt megismerhetjük a kisgyerekből kamasszá, majd felnőtté váló gyerekek sorsát, Hetty King és családja életét is.
A sorozatban olyan híres színészek is felbukkannak vendégszereplőként, mint: Ryan Gosling, Christopher Reeve és a Vissza a jövőbe dokija Christopher Lloyd.
A kosztümök, a történetek mind -mind az 1900-as évek elejét idézi. 





Anna 

A másik olyan történet, ami megfogott és többféle feldolgozását láttam már. A sorozaton kívül készült egy Anna film is,melyben a lány életét bemutatja a Zöld Oromba érkezés előtt továbbá mese is. 

A történet ott kezdődik, hogy Anna Shirley a vörös hajú, élénk, álmodozó árva lány családról családra kerül. Végül pedig árvaházba. Mindenhol rosszul bánnak vele, s az árvaházból néhány hónap után Avonleaba érkezik, ahol egy idős testvérpár Marilla és Matthew Cuthbert veszik a szárnyaik alá Zöld Oromban. A testvérpár egy fiúra számít, aki segít az idős férfinak rendbe tartani a birtokot, helyette a cserfes, minden lében kanál Annát kapják. Zöld Orom Avonlea egyik legszebb birtoka, amit Anna is rögtön a szívébe zár. A testvérpár befogadja Annát, aki barátságot köt Diana Berryvel. Anna remekül teljesít az iskolában, rögtön osztályelső lesz, de vörös haja miatt rengeteget csúfolják. A vele egykorú Gilbert rögtön répának hívja, ami miatt Anna be is festi a haját. Sok élményben és kalandban lesz része Annának, Marilla pedig egyre jobban megkedveli a lányt, akit úgy szeret, mintha a saját lánya lenne. 
Anna később tanítóképzőbe megy, Avonleaban, majd egy leányiskolában is tanít. Gilberttel később közelebb kerülnek egymáshoz, ám Anna elutasítja a fiú közeledését, de végül összeházasodnak. 


A sorozatokat sorozatbarat.hu oldalon megtudjátok nézni, akinek van kedve egy kis időutazásra.
Engem mindig is érdekeltek  a régi időkben játszódó történetek, pláne, az olyanok, amelyek ennyire tudnak hatni az emberre, s amikor a részek végén kicsit elgondolkodik azokon a dolgokon, amikre ebben a rohanó világban nincs ideje. 


Legyen szép napotok
Eszter 


0 Megjegyzések