Sziasztok!


Aki régóta követ tudja, a régi, kosztümös stílusú filmek, sorozatok a gyengéim, így nem csoda, hogy most is egy ilyet hoztam. Korábban már gyermekkorom nagy kedvencét megosztottam veletek - Mit tanultam a Váratlan utazás című sorozattól -, amit azóta is gyakran nézek, de most egy másik tanulságos és kedves történetet hoztam számotokra. 


Ismét elkalauzollak benneteket a Prince Edward-szigetre 

Anna-sorozat, eredeti címén Anne of Green Gables, a '80-as években készült filmsorozat. Lucy Maud Montgomery regénye alapján, Kevin Sullivan először négy, majd későbbiekben további négy epizódot mutatott be belőle, ezek már 2000-ben és 2008-ban kerültek bemutatásra. 

A cselekmény alapján megismerhetjük Anne Shirley-t, aki egy tizenegy éves, örök álmodozó, fantáziálgató árva lány, akit családról-családra küldenek, de a legtöbb helyen rosszul bánnak vele. Az árvaházba visszaküldve egy nap lehetősége nyílik, hogy ismét elkerülhessen egy családhoz. Marilla és Matthew egy idős testvérpár egy Anne korabeli fiút kérnek az árvaháztól, de valami hiba folytán a vörös hajú lány érkezik meg Avonlea városába. Kezdetben Marilla hallani sem akar róla, hiszen a gazdaságban keveset tud segíteni testvérének, ám Anne belopja magát a testvérpár szívébe. 
Anne próbál beilleszkedni a városka életébe, de a lakosok gyakran kinézik vörös haja és különcsége miatt. Kisebb verekedésbe is kerül Gilbert Blythe-al, aki répának nevezi. 
Anne eszessége miatt osztályelső lesz, majd később tanítóképzőbe megy, illetve írni kezd. Gilbert Blythe pedig a kezdeti ellenséges viszony közben rájön, hogy tetszik neki a lány, amit később be is vall. 


Kezdjük azzal, hogy a Váratlan utazás egy hatalmas kedvencem, így nem volt kérdés, hogy az Anna is az lesz. Számtalanszor láttam már, mert nagyon kedves történet és megindító is. Anne a számára oly fontos rokonlelkeket Avonlea városkájában találta meg. 
Itt van egy árva kislány, akit sehol sem szerettek, pedig ő csak álmodozott, élénk volt a fantáziája és nagyon cserfes is volt. Gyakran ez okozta a vesztét. Aztán Avonlea teljesen megváltoztatta az életét. Marilla amolyan pótédesanya lett, Matthew pedig pótpapa. Olyannyira megszerették a lányt, hogy sajátjukként nevelték fel. Kedves jelenet a számomra, amikor Anne szeretne elmenni a mulatságba, és vágyik egy puffos ujjú ruhára, amit végül Matthew megvesz neki. A két karakter jelenete szívbemarkoló. Akárcsak az, amikor Matthew elhunyt. 

Mivel Anne fantáziája igen élénk, amit korábban említettem, gyakorta került veszélyes, vicces szituációkba. Rengeteg könyvet olvasott, s képzelte bele magát a karakterek helyzetébe. 
Kebelbarátra talál Diana Berry személyében, akivel sülve-főve együtt vannak, holott előfordult, amikor eltiltották egymástól őket. Barátságuk hosszan kitart, hiszen a két lány egymásra számíthatott. 


Megható pillanatokból sincs hiány

Gyakran lepotyogtak a könnyeim egy -egy jeleneten. Csodásak azok a képkockák, amikor Matthew és Anne a Zöld Orom felé tartanak és lány elmerül a festői szépségű tájban. Megindító, amikor Marilla úgy dönt, Anne-t inkább visszaküldi az árvaházba, majd ezen tervét végül megváltoztatja és a lány maradhatott. Tetszik a kapocs Anne és Matthew között, illetve Marillával, aki mérhetetlenül büszke, hiszen oly sok mindent ért el Anne a tudásával és a kitartásával. 

Aztán ott van a kapcsolat Gilbert Blythe-al. Az ellenséges viszony az idő során átkapcsol szimpátiába, majd szerelemmé. Gilbert bevallja érzéseit a lánynak, de mivel Anne a tanítóképzőbe megy, illetve munkát kap egy leányiskolában, elszakítja a szerelmeseket. 
A leányiskola is tartogat Anne számára drámát, viszontagságot, udvarlást, és felejthetetlen élményeket. Szimpatikus, hogy egy határozott, karakán, befásult igazgatónőt, aki tulajdonképpen élete nagy részét ott töltötte az iskolában, hogy változtatja meg Anne és a Zöld Orom. A nyári szünetet együtt töltik Avonlea-ban és az igazgatónő kivirul. 
Sajnos Gilbert súlyos beteg, amit Anne is megtud. Azonban a betegség és az Avonle-ban töltött idő újra összehozza a párt, Gilbert egészsége is javul. 



Anne újabb epizódjai

Anne részek a 80-as évek végén abba maradtak, ám az alkotók még készültek számunkra. Ezt pedig milyen jól tették. Meghan Follows további főszereplésével ismét a Zöld Oromba csöppenhetünk, s láthatjuk a kicsit idősebb Anne-t és Gilbertet. Az Anna - a történet folytatódik c. alkotásban a jegyesek New Yorkban kezdenek új életet Marilla halála után. A Zöld Ormot eladták, ők pedig folyton dolgoznak, de nem igazán tetszik számukra a nagyvárosi lét. Avonlea-ba visszaérve látja Anne, mi történt szeretett otthonával. Eközben azonban Európában zajlik az első világháború, melynek szele Avonlea-ba is elér. Gilbert úgy dönt, hogy csatlakozik a katonákhoz a fronton. 
Megható jelenet, amikor Anne és Gilbert összeházasodnak, majd az is, amikor a katonafeleségek, köztük Anne is aggódik férjéért. Mivel nem hiszi el, hogy a fronton eleshetett, úgy dönt, felkutatja. Sok veszély és viszontagság vár Anne-re, de amikor egy véletlen folytán találkoznak, szintén könnybe lábad az ember szeme. 

Készült még egy epizód, Anna- Az új kezdet címmel, illetve ezen történet alapján, egy újabb sorozatot is alkottak hét évvel ezelőtt, Anne címmel. Ez utóbbi kevésbé tetszett. 
Az eredeti alkotás, Meghan Follows, Colleen Dewhurst, Jonathan Crombie és a többi színész által megformált karakterek maguk tekintetében csodálatosak voltak, páratlan alakítással. 

Miért varázsol el Anne története? 

Ismét egy tanulságos és kedves történet. A Váratlan utazás mellett, a másik legszívmelengetőbb sztori, hiszen megismerhetjük egy szegény árvalány kivirágzását. Ha nem fogadta volna be egy szerető testvérpár, akik óvták, féltették, szerették és legjobb tudásuk szerint nevelték, akkor kitudja, hogy alakult volna Anne sorsa. Habár a Cuthbert testvérpár egyszerű kisvárosi emberek, házasság és gyermekáldás nélkül, Anne személyükben egy biztos pontra találhatott. Sorsát jobbá, szebbé tették, lehetőségei lettek, eszessége, tanulmányai miatt, pedig kinyílt előtte a világ. A viszontagságok, a sok-sok vidám pillanat, a küzdés, az új és váratlan helyzetek, sokat tanítanak arról, ahogy az életet élhetnénk. Anne bebizonyítja, hogy kemény tanulással, álmaink megvalósításával bármit elérhetünk. Ehhez pedig kellenek olyan emberek, akik segítik az utunkat, támogatnak, dicsérnek, olykor a fejünkre koppintanak, de mindig egy biztos pontot, egy bástyát adnak a számunkra. Megmutatja, hogy az élet sodorhat olyan embereket is az utunkba, akiktől valamit tanulunk, vagy mutatnak egy irányt, megosszák velünk tapasztalataikat. De olyan személyeket is, akik számára mi hozhatunk fényt és színt a szürke hétköznapokba, s segíthetjük őket életük egy-egy szakaszában. 

Anne karaktere mellett Avonlea és a Prince Edward-sziget varázsol el a leginkább. Gyerekkoromban sokszor odaképzeltem magam azokra a tájakra, ahol minden olyan csodás színben pompázik. A táj egyszerűen lenyűgöző. A Zöld Orom, mint egy mesebeli ház, ahova bárki szívesen elmenne, hogy eltöltsön ott egy kis időt, hiszen a nyugalom, a csend és a friss levegő és virágok illata lengi be a tájat. Anne is ebbe a szép helybe szeretett bele és végül mindig visszatért. 





Anne gondolataival zárnám a posztomat : A holnap mindig tisztanem szennyezi hiba"


Jó hétvégét!
Eszter




0 Megjegyzések