Sziasztok!


Ezt a posztot is szerintem hónapok óta tervezem, de mivel most a legalkalmasabb az idő rá, leültem, hogy megírjam. 
Egy olyan témában írok most Nektek, amely az utóbbi időben nagyon foglalkoztat, figyelem, illetve érdekel a téma. Egy csatornát és pár sorozatot szeretnék bemutatni, amelyeket mostanság elég sokat nézek, gyakran az elmondottaknak utána is szoktam olvasni a google-ban, mert megtörtént eseményeket dolgoznak fel és mondják el a műsorban. 
Kezdjük is az elsővel, amely nem más, mint az Investigation Discovery. Ez a csatorna talán egy hónappal ezelőtt keltette fel az érdeklődésemet, amikor egyik este átkapcsoltunk, egy egész érdekes műsor volt, és teljesen ott ragadtunk. Innentől kezdve másnap délutántól estig a csatornát néztük, annyira érdekesnek tűntek az ott bemutatott történések. 

Mi is az Investigation Discovery? 
Az ID egy olyan csatorna, amelyek bűnügyekkel foglalkozik. Mivel az investigation nyomozást jelent, adja magát a csatorna témája is, amelyekben  megtörtént, megoldott, megoldatlan ügyeket mutatnak be. A csatorna szinte a nap 24 órájában sugározza a műsorokat, amelyek közül akad olyan, mint a : Majdnem megúsztam..., Hivatása: Gyilkossági nyomozó , Sötét titkok a mocsárból, Eltűnt vagy az Ölnék érted.
Nem, nem kell horrorfilmekre gondolni, azonban nem lehet tagadni, hogy némelyik gyilkosság bemutatása, elég horrorisztikusra, félelmetesre sikeredett, mivel az aktuális eseményt átélő szereplők mesélik el a velük történt dolgokat, de a rekonstrukciót mások játsszák el. 
Eléggé érdekes történeteket dolgoznak fel, amelyekben a nyomozók szemszögéből a legjobb hallgatni az eseményeket. A nyomozók mindent elmondanak, hogy sikerült kideríteniük, felderíteniük egy-egy bűntényt, gyilkosságot. De azt is láthatjuk, hogyan oldottak meg akár 20-30 évvel ezelőtti gyilkosságot is, hiszen akkoriban még nem voltak annyira fejlettek a laborok. Elég kompletten, izgalmasan van összerakva az adott egy órás műsor, mindenre kitérnek, a családtagok, barátok mindent megosztanak, amiket tudtak, illetőleg sajnos találkozhatunk a műsorokban olyan dolgokkal, amikre az ember talán álmában sem gondolna. Így lett pl egy családszerető, boldog apából sorozatgyilkos, egy szerető férjből, apából feleséggyilkos, de igyekeznek felderíteni, ki rabolhatott el egy 17 éves lányt vagy bemutatják, hogyan szökött meg egy rab a börtönből, majd, hogyan sikerült elkapniuk. 
Számomra elég döbbenetesek a  történetek, igaz nyilván durva dolgok történnek, de számomra az nyújtja a legnagyobb érdekességet, hogyan derítenek fényt egy-egy bűntényre és, hogy kapják el a gyilkosokat, bűnözőket, rablókat. Milyen nyomozásokat végeznek, hogyan járnak a történtek végére. 

Itt adja magát a dolog, hogy talán fél éve, megkedveltem egy sorozatot, amit bár későn adnak, igyekeztem mindig a tv elé kerülni és nézni. Mivel azért eléggé -számomra félelmetes- durva dolgokat mutatnak be, esténként azért voltak érdekes álmaim és pl sötétben se mindig mertem sétálgatni. Mielőtt megkérdezitek, hogy mért nézem akkor? Mert iszonyatosan érdekes témák vannak, akár az ID-n akár a Gyilkos elméket vesszük alapul. 

Gyilkos elmék: 
A sorozat 2005 óta van a képernyőn, 13 évadnál jár, kb 300 résszel. A sorozatban az FBI egy profilozó, nyomozói csapat igyekszik a bűnöző nyomára bukkanni. 
A részek elején és végén mindig egy -egy idézetet hallhatunk írótól vagy költőtől. 

Egyes részek felépítése, hogy gyilkosság vagy bejelentés érkezik, mely után a csapat a városban marad vagy elutazik oda, ahol az eset történt. A csapat tagjai igyekeznek minden fontosabb dolgot megtudni az illetőről, illetve a nyomok alapján felállítanak egy profilt, amelyből kikövetkeztetik milyen esetleges gyerekkori, jelenlegi trauma juttatta a bűnözőt oda, hogy tettét elkövesse. Itt is- ahogy előbb már írtam, az a része tetszik leginkább, ahol igyekeznek minél pontosabb adatokat, személyleírást, jellemzést felállítani, amely alapján megtalálhatják az embert. 

Amellett, hogy mindenkit kedvelek, két személyes kedvencem van a sorozatból akiket megemlítenék: 

Spencer Reid: egy zseni...Gyerekkorától kezdődően más volt mint a társai.  Ez annyit jelent, hogy magas IQ-val rendelkezik, eidetikus memóriája van, rengeteg részletre oda tud figyelni és emlékezni. Képes legalább húszezer szót elolvasni percenként. Reid doktorált, szociológia, pszichológia, filozófia világa áll a leginkább közel hozzá.  Amellett, hogy segít a nyomozásban a viselkedést is elemzi egy adott bűnténynél, ezért sokszor ő állapítja meg azokat a háttereket, amely egy adott bűnöző módszereit okozhatták. Reid ahogy a viselkedéselemzésben, a földrajzi profilozásban is tehetséges, remek térképolvasó. Édesanyja skizofrén, de kapcsolatuk jó, míg édesapjával megromlott a viszonya, sokáig nem is találkozott vele. Reid aspergens szindrómája ellenére egy vicces, okos, remek karaktere a sorozatnak. 

David Rossi: A sorozat rangidőse. Katonai szolgálatot teljesített a múltban, de erről keveset oszt meg. Rossi szintén aktív tagja a csapatnak, aki megérzései és tapasztalatai alapján segíti az FBI-t. 

A következő sorozat, amelyet a megjelenése óta figyelemmel kísérek az a 

Dr. Csont:  Régen sem álltak távol tőlem a nyomozós sorozatok, emiatt a Dr. Csontot is azóta nézem, amióta elkezdték adni a tvben. Leginkább amiatt, mert David Boreanazt már ismertem a Buffy c. sorozatból és nagyon kíváncsi voltam, milyen karaktert fog játszani és, milyen lesz a sorozat. 
 Dr. Temperance Brennan alias Bones magas IQ-jú antropológus, a Jefferson intézet munkatársa igyekszik mindent megtenni, hogy Seeley Booth FBI-os különleges ügynökkel együtt dolgozva megoldják a bűneseteket. Emberi maradványokat azonosítanak, amelyben segítségükre van Dr. Jack Hodgins, entomológus aki az ásványok, növények, állatok szakértője, Angela Montenegro, aki emberi arcokat, testeket rekonstruál, Camile Saroyan az intézet vezetője, Lance Sweets, pszichológus, párterapeuta. Amellett, hogy a munkatársaknak segít, igyekszik az elkövetőket is érzelmi síkon is megközelíteni, megállapítani a következő lépését, kikérdezésben segít. 

A Dr. Csont részei alapvetően egysíkúnak is mondható, Booth jelenti a csapatnak, ha találtak egy maradványt, majd a csapat összegyűlik, hogy azonosítsák a maradványokat, kiderítsék a halál okát illetve a gyilkos fegyvert. Booth ezután elkapja a gyilkost, általában Brennan segítségével. A szereplők között is érzelmi viszony alakul ki, barátságok, szerelmek, illetve visszatérő szereplőket is láthatunk a sorozatban, akár bűnözőként, akár családtagként.


Döglött akták 
Az utolsó a mai felsorolásomban. 
A sorozatban Lilly Rush vezette csapat olyan aktákat vesznek elő, amelyek több év- évtized óta megoldatlan. Ezeket a bűneseteket akkoriban nem tudták megoldani, ezért lezárták őket. 
Lilly olyan tanúkat hallgat meg, akiknek élete azóta jócskán megváltozott A tudomány segítségével, ami azóta sokat fejlődött, sorra veszik a bizonyítékokat, amelyeket a mai korszerű eszközök segítségével azonosíthatnak, miközben ő és csapata igyekszik a bűntény végére járni.

Ha valakit érdekel a krimi vagy a csatorna, amit fentebb osztottam meg veletek, ne féljetek oda kapcsolni vagy utána nézni a sorozatnak :) 

Ha kérdésetek van, akkor írjatok :)
Eszter

_______________________________________________________________________________

KITÖLTÖTTED MÁR A NYÁRI ZENÉS TAG-ET ,AMELYET NEMRÉGIBEN OSZTOTTAM MEG? 

HA NEM, AKKOR                   I D E  K A T T I N T V A            MEGTEHETED!! 
HA KITÖLTÖTTED, OSZD MEG VELEM IS :) 

0 Megjegyzések