Sziasztok!

A tegnapi nap folyamán aki követte a híreket, olvashatta, hogy a híres angol tudós Stephen Hawking 76 évesen elhunyt. A fizikus több könyv szerzője, az ősrobbanás kutatója, munkássága meghatározó volt az emberiség számára. A férfinél 21 éves korában neuron betegséget, azaz degeneratív idegrendszeri elváltozást állapítottak meg, melynek következtében a mozgatóidegek elsorvadnak. Hawkingnak nem jósoltak hosszú életet. Az angol fizikus szerencsétlennek tartotta helyzetét, azonban később megbékélt betegségével, humorát pedig akkor sem veszítette el. Szerencsésnek tartotta magát, sikereit pedig betegségének köszönte. 

A mindenség elmélete c. filmben Eddie Redmayne formálta meg Stephen Hawking életét, betegségét, melyért aztán Oscar díjjal is jutalmazták a színészt. Eddie felkészülésében maga Stephen is segített, hogy minél hitelesebben tudja eljátszani a híres tudóst. Később Hawking viccesen megjegyezte, hogy 
" Sajnos Eddie Redmayne nem örökölte a megnyerő arcvonásaimat" 

A következőben Stephen Hawkingra emlékezem A mindenség elmélete c. film ajánlójával. Ezt a filmet már előző-régebbi blogomban is bemutattam. 

A film 2014-ben készült, főszereplője Eddie Redmayne és Felicity Jones. 

1963-ban a Cambridge-i Egyetemre járt a fiatal kozmológus Stephen Hawking. Feltett szándéka bizonyítani és megmutatni a világnak , hogy egyszerű magyarázatot talál az univerzumra. Időközben megismerkedik egy bölcsész hallgató lánnyal. Hatalmas szerelem lesz az övék, ám a fiatal fizikust azonban súlyos csapás éri, amikor megtudja betegségét. A 21 éves egészséges fiú szembekerül azzal a ténnyel, hogy feldolgozza sorsát: olyan neuron betegsége van, amely kihat a végtagjaira, beszéde korlátozódhat, képtelen lesz mozogni. Az orvos két évet jósol a fiúnak. Szerelme Jane támogatja, majd a pár összeházasodik, miközben a nő azzal biztatja: folytassa az egyetemet,fejezze be a doktorátusát, melynek tárgya első elmélete az univerzum keletkezéséről. Miután Hawking befejezi az egyetemet a pár családot alapít, de a férfinek és családjának szembe kell néznie a betegséggel, amely egyre nagyobb korlátokat szab, miközben Hawking elméje csodálatos dolgokat visz véghez.




Stephen Hawking a pí és Einstein születésnapján távozott az élők sorából...

0 Megjegyzések