Kedves Látogatók!



Több bejegyzésen keresztül szeretnénk Nektek blogtippeket hozni, így kedveznénk a személyes blogok, történetes blogok, beauty, trendes blogok illetve a további témákkal foglalkozó blogok íróinak is. Ezzel remélve, hogy minél több inspirációt nyújthatunk az oldalunkra látogatóknak. 

A mostani alkalommal először néhány hasznos tippet adnék azoknak az íróknak, akik egy jó sztorit próbálnak elkészíteni, amelyet pedig megosztanának az olvasókkal. A továbbiakban is szeretnék bővebben foglalkozni egy-egy témával kapcsolatban.


10 tipp azoknak, akik most kezdenek bele a történetükbe:

 Az első harminc oldal kulcsfontosságú. Eldől, hogy az olvasó igazán megkedvelte e a történetet.
-  Foglald össze néhány mondatban miről is fog szólni, amit szem előtt tartva eldönthetitek érdekel is benneteket amiről írni szeretnétek.
-  El kell dönteni, hogy E/1 vagy E/3-ban szeretnénk írni, első esetében  tudni kell, hogy kinek a szemszögéből írjuk a cselekményt. Az E/1-ben az író hangja összemosódik a szereplő hangjával és a narrációval.
-  Történetünket milyen témában írjuk - sci-fi, fantasy, romantikus, akció, krimi, dráma stb.
Helyszín  - hazai vagy külföldi országban játszódik e a történet? Esetleg kitalált világ, amely az író képzeletére van bízva. A külföldi cselekmény saját élményből származik? Ha igen, akkor a leírás könnyű, azonban, ha nem érdemes pontos utána olvasást tartani azokról a helyszínekről, ahol játszódik a történet. Figyeljünk azonban oda a környezet leírásra is. Értem itt a ház, szoba, intézmények, természet stb kidolgozását is.
- Ha múltbéli időben játszódik, mindenképp érdemes segítségül hívni az internetet, böngészni kutakodni, hiszen, ha történelmi témájú a regényünk, akkor a pontosság nem árt azokból az időkből.
Karakterek kitalálásánál fontos a külső, a tulajdonság. Így érdemes előre kitalálni kit milyen tulajdonsággal ruházunk fel, fő -és mellékszereplőket egyaránt. Ne kapjanak hasonló jellemvonásokat, legyenek különálló karakterek, hiszen akkor könnyedén belekeveredhet az olvasó, ha két szereplő egyforma. Ezért inkább a kevesebb, mindig több alapon próbáljunk annyi szereplőt kitalálni, hogy az olvasás közben könnyedén megkülönböztethetőek legyenek. Segítségképp írj mindegyikről egy -egy oldalt, kik ők, családtagok, mi a hobbija, hogy néz ki, tanul vagy dolgozik, hol él, célok, milyen tulajdonságokkal bír.
A jellemeknél ajánlatos tényleg azokra koncentrálni, amelyek megkülönböztetnek bennünket másoktól: hajszín, szemszín, arcforma, piercing, tetoválás, mozgás, magasság, tulajdonságoknál pedig: bátor, szókimondó, félénk, kedves,fenn hangú, arrogáns, beképzelt. Azonban kerüljük az átlagos rövid mondatos bemutatást, mint például: Joe magas, szálkás ember volt.
Figyeljünk oda a párbeszédekre. 1. Azokra amiket maga a szereplő kimond, 2 a nonverbális közlés. A szereplő mondatát a nonverbális felülírhatja.  Így lehet az, hogy " - Nagyon kedves vagy - mondta Joe, majd unott arccal hátat fordított. " . Itt szinte senki sem hiszi el, hogy Joe komolyan gondolta volna, hogy az illető kedves. A párbeszéd legyen lendületes.
- Melyik korosztálynak, kinek/kiknek szánod az írásod? 

Remélem hasznosnak találjátok ezeket az apró, ám de kulcsfontosságú tippeket. Ha pedig gondoljátok, osszátok meg velünk véleményeiteket vagy történetes blogjaitokat. Tudjátok, mi imádunk olvasni :) 

Ha pedig még nem csatlakoztál a facebookos csoportunkhoz vagy instagram oldalunkhoz, várunk szeretettel.

Támogasd a Bloggert!

0 Megjegyzések