Sziasztok!


Ezt a posztot nem terveztem, de úgy érzem, hogy muszáj megszólalnom a témával kapcsolatban. Sokan egyébként sem tudunk elmenni mellette, sőt most már úgy érzem kicsit megmozdultak az emberek és végre van valami, amiben együttesen össze lehet fogni, ki lehet állni! 

Kiakadásaim rovatban gondoltam ezt megosztani veletek, hiszen mégiscsak botrány, ami kis országunkban folyik, ugyanakkor nem szeretnék sem politizálni, sem konkrét állast foglalni, pedig tudnék. De ez nem az a blog. 

Védjük meg gyermekeinket!

Az elmúlt napok eseményeit sokatoknak biztosan nem kell bemutatnom, de ha mégsem tudnátok, röviden összefoglalnám: Egy gyermekotthonban  szexuális bántalmazások zajlottak. A bűnösök közül pedig kegyelmet kapott az, aki éveken át csendben volt és asszisztált ehhez az undorító dologhoz. Persze mindez a kegyelmi történet a legnagyobb titokban zajlott, ám kiesni látszanak a csontvázak a szekrényből. Lemondott a köztársasági elnökünk és még két hozzá közel álló személy, akik ugyancsak részt vettek a kegyelmi történetben. 

Tömören, röviden. Miért is fontos ez? Miért is írok én erről, hiszen ez egy személyes, lelki témájú blog és nem politikai? Kérdezhetitek. Nem politikai. Lelki. 
Gondoljunk bele, hogy ezek a gyermekek mit érezhettek éveken át. Gondoljunk bele, hogy azok a kislányok, kisfiúk min mentek keresztül, amikor ilyen zsarnokokkal, ragadozókkal, szörnyekkel találták szemben magukat, majd hallgatásra bírták őket egyéb eszközökkel, szavakkal. Mindezeket a tegnapi (2024.02.16-án )tüntetésen hallhattuk is. Ezek az emberek szabadon járkálhatnak a világban? Nincsenek következmények, majd gyermekek lelki sérültek lesznek életük végéig? Mégis mit gondoltak ezek az emberek, hogy majd elfelejtik és mintha, mi sem történt volna, minden megy a maga útján? NEM!!

A bicskei gyermekotthonban történtek után, voltak, akik mertek és vállalták azt, ami velük történt! Így kerülthettek börtönbe az elkövetők, kivéve egy, aki igaz bűnhődött, de mehetett is szabadon. Mondhatjuk azt, hogy bábok a sakktáblán, akik mindezt elintézték, aztán jól beáldozta a rendszer őket, lényegtelen is. Ilyen büntetést érdemelnek azok, akik asszisztálnak a szexuális bántalmazáshoz? Itt, akkor mindenki megtehet mindent? Nem gond, úgysem lesznek következmények? Igen!

Miért is fontosak ezek a dolgok? 

A gyermeki lélek tiszta, mint egy fehér papír. Mi írjuk rá azokat, amelyeket életük során visznek magukkal, formálódnak, alakulnak, lesz egy saját személyiségük. Az effajta lelki traumák, mint a szexuális bántalmazás, zaklatás, szülői terror, mérgező közeg stb, egy örök életre beleivódnak a gyermekekbe. Ha nincs megfelelő támogatás, akkor a kisgyermekek feldolgozni sem tudják ezeket a traumákat. 

Ha ilyesmi történik, fontosnak tartom, hogy a gyermekek tudjanak valakihez fordulni segítségért. Legyenek olyan emberek, akik támogatni tudják ezeket a gyermekeket, segítsenek feldolgozni mindezen történéseket. 
Mi van ma országunkban? Pedagógus alig van, mert nincsenek megfizetve, nincsenek megbecsülve, mint akár 20-30-40 vagy 60 éve. Nincsenek szakemberek: elegendő fejlesztőpedagógus, gyógypedagógus, gyermekpszichológus, pszichiáter. Nincs elegendő intézmény, aki foglalkozni tud akár a sérült, vagy sorsukra hagyott gyermekekkel. Olyan emberek,  akik ma segítenének akár a bicskei gyermekotthonban lakó gyermekeknek a feldolgozásban. Biztosan vannak, de kevesen. Miért is? Mert nincsenek megbecsülve ma az az illető, aki az emberrel, és annak lelkével foglalkozik. Ezt én pontosan tudom, hiszen bölcsődében dolgozom/tam, és mi, akik a legkisebbekkel, a jövő generációjával vannak napi szinten együtt, nevelgetjük őket, nem kaptunk sosem megbecsülést fentről, fizetésben sem, sem bármiféle módon. Holott, mi történik, ha egy, a rám bízott kisgyermekkel történik valami? Meghurcolás és börtön. Mi történik egy gyári munkással, ha leejti az eszközt? Max pénzbüntetés, vagy semmi. 
Itt ezzel csak arra szeretnék rávilágítani, hogy rám, ránk, a szakemberekre, életek vannak bízva! 


Felszólalások a Hősök terén

Örömmel láttam, hogy tegnap mennyien megjelentek a Hősök terén. Influencerek, tartalomgyártók, énekesek, színészek csatlakoztak ahhoz az összefogáshoz, amit szerveztek, és azt gondolom így van jól! Nem szabad hagyni, nem szabad elmenni szótlanul azok mellett, amik manapság történnek. Gyermekeinket kell megóvni, azokat az ártatlanokat, akik belekerülnek egy ilyen helyzetbe, majd megfélemlítik őket. Ezek a szörnyek itt járkálnak köztünk. Azok a szörnyek is itt járkálnak, akik minden egyes ilyen dolgot elsunnyognak, szemet hunynak és nem tesznek semmit. Szégyen gyalázat, amikor egy az édesanyját sirató gyermeket kényszerítenek szexualitásra. Egy gyászoló gyermeket!! Milyen világban élünk?! 
Aki nem volt jelen vagy más módon nem látta a tegnapi tisztességes megmozdulást, itt megtekintheti! 


Azt gondolom most kell összefogni, most lehet tenni azért a jövőért, amit sokan szeretnénk, és nem a birkák után menni a süllyesztőbe. Nem akarom nagyon húzni szót, illetve lenne még mit mondani minderről, de csak annyi a gondolatom, hogy a gyermekeket csak mi tudjuk megvédeni, tenni a jobb világ érdekében. Mi, szülők. Mi tudunk nekik alapot adni, biztonságot nyújtani, hogy aztán majd egy olyan intézményi környezetbe tudjanak menni, ami megfelelő számukra. Ne pedig olyanba, ahol iskolaőr van, ahol bárki bármikor késelhet, lőhet, ahol szexuálisan bántalmazzák, ahol leköpik, mert nem olyan menő a ruhája. 
Én mindenképpen támogatom a kezdeményezéseket, méltatlan, ami történt, s bízom abban, hogy tudunk változtatni! Mert szükséges. 

Köszönöm, ha elolvastad!

Ha úgy gondolod, nem szeretnél kommentelni, megértem. Én is a véleményemet osztottam meg, így természetesen mindenkiét tiszteletben is tartom! 

Eszter






8 Megjegyzések

  1. Én nem tudok annál többet hozzászólni, mint amennyit itt most leírok:

    Szerintem a tüntetés későn indult, mert miért? Értem, hogy a gyerekek lelke miatt, de ezzel mit akarunk elérni? Nem fogják visszazárni, aki miatt ez kiborult, nem fog előállni az összes ilyen ember, hogy zárják be. Az se biztos, hogy az elszenvedők ki mernek állni majd segítséget kérni... ha ezek meg tudnának valósulni, akkor azt mondom, volt értelme, de így sajnos nem tudom, történt-e valami...

    Félreértés ne essék, felháborítónak tartom a kegyelmet, az egész botrány miértjét is, de ettől nem hinném, hogy bármi is változna...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én itt főképp arra is szerettem volna többek köztött célozni, hogy ma országunkban nincs elegendő ember az ilyen esetek rendezésére, gyerekek átsegítsére. Nem csak a pedofil esetek kapcsán, hanem egy sérült kisgyermekre nincs pedagógus, de egyáltalán pedagógus sincs. Családsegítő, stb stb. Illetve, hogy mennyire számít a kicsi gyermekek élete, akik ránk vannak bízva, hiszen magamról is beszélek a munkám miatt, hiszen neveltem rengeteg gyereket. És én vagyok az utolsó, aki megbecsülve van ebben az országban. Ugyanakkor, ha bármi történne, mehetnék a börtönbe. Szóval ennek a részével (is) óriási gond van, amiről szükséges beszélni és bármikor megtenném, ahogy korábban is tettem :) Köszönöm a kommentedet :)

      Törlés
  2. Húh, nem semmi bejegyzés lett!

    Itt Amyvel értek egyet, abból a okból kifolyólag, hogy ezt KURVA KÉSŐN kezdték el az emberek észrevenni és elkezdeni ez ellen úgymondd tenni valamit. Nem MOST kellett volna kapcsolni hogy "úr isten, a gyerekeink bajban vannak" stb. hanem MÁR JÓVAL KORÁBBAN kellett volna ezzel a üggyel foglalkozni. Nem csak szexuálisan, hanem családon belüli bántalmazások, terrorizálások, iskolán belüli bántalmazások-terrorizálást-zaklatást és kb öngyilkosságba "küldeni" őket és rengeteg szörnyűséget lehetne itt sorolni és nem csak a pedofilokra célozva. Rengeteg szörny járkál kint ebben a elvakult és egyben szörnyű világba és világszerte mindenhol vannak ezek a problémák és nem csak itthon sajnos...

    -A gyerekek között is vannak szörnyek és rosszindulatúak, de ők még csak gyerekek, aztán ki tudja mivé válik később...-

    Nem beszélve arról sem, hogy kicsi gyerekeket lopnak-csalnak magukhoz az emberek és viszik ki külföldre, ki tudja milyen sorsra jut szerencsétlen gyerek, de persze ekkor is a szülőket okolják annak ellenére is, hogy a gyereket megtanították arra vagy sem, hogy egy idegennel SOHA ne menjen el?! Lehet a szülő is a hibás, ugyanakkor a gyerek is hibás, mert elhitte hogy ez a ember tényleg hazaviszi, pedig nem... Nem véletlen hogy a mi időnkbe a tejeken mennyi és mennyi eltűnt gyerekek "plakátjaik" voltak kint, erre szerintem a mi generációnk emlékszik is erre szerintem😔

    Úgy hogy, vannak itt sokkal nagyobb problémák még ezeken kívül, mint ami tegnap előtt(2024.02.16) lezajlott. Vannak még rengeteg olyan dolgok, amiért ki kéne újra és újra és újra vonulni az utcára és nem a gyerekek megvédései miatt, de legalább ha többért nem is, akkor legalább emiatt történt megmozdulás. Ha nem is történik semmilyen változás, de legalább volt mozdulás.

    Azt hogy nincsenek normális szakemberek, mint pedagógusok és társaik, arról nem csak a fizetés tehet, hanem az is ahogyan a mostani generáció bánik a mai tanárok ellen, így nem csoda hogy a tanárok aligha mernek közbe lépni vagy segíteni azokon a gyerekeken akik sérülnek lelkileg, bántalmazva vannak akár fizikailag-lelkileg vagy szexuálisan zaklatva vannak, családon belül verik és mi egymást. Szomorú, hogy egy egy tanár, még ha ritka is, nem avatkozik bele abba amit mondjuk a osztálytársai tesznek vele, vagy az udvaron az óviban, mert tudják ezek az "okos" gyerekek, hogy nincsenek úgysem következményei a dolognak. Ilyenkor a szakemberek vannak megfélelmítve, mint ahogyan írtad is, hogy ha bármi baja/gond lesz a gyerekkel, nyilván nem a gyereket fogják elővenni, hanem téged hurcolnak meg és még hiába vagy ártatlan a dologban, te vagy a fekete bárány, lecsuknak és csókolom. S, ki tudja mikor derül ki az igazság, hogy hoppácska lehúzták kitudja hány évet egy gyerek miatt ÁRTATLANUL! Mit kaptál cserébe? Elveszett éveidet...

    Nem csoda hát, hogy egyes szakemberek(pedagógusok, bölcsik, pszichológusok, igazgatók stb stb.) Nem mernek beleavatkozni a gyerekek életébe vagy abba a szituációban amiben benne vannak, pont emiatt. Mert akármennyire is akarunk segíteni a gyerekeken, ha ők fenyegetőznek? Persze, persze, ez a szülő dolga lenne megnevelni a gyereket, nade az óvi és a iskola is tehetne egy kis neveléai rendszert a dologban, jobban közbe kéne avatkozni a dolgokba és nem hagyni elfajulni a dolgokat odaáig, hogy szexuálisan zaklatva van, megölik/megöli magát, brutálisan bántva van, még ha a nyomokat jól is elrejtik és direkt olyan helyen verik így persze hogy nem látszik...

    Szóval... Rengeteg probléma van amit MÁR KORÁBBAN foglalkozni kellett volna az üggyel és nem hagyni elfajulni ennyire ezt a dolgot és NEM MOST kellett volna ezt megtenni, mint lépést. De talán jobb most, mint soha?!

    Köszönöm ezt a bejegyzésedet🫣❤️

    VálaszTörlés
  3. Bár még nincs gyerekem, de így is felháborítónak tartom ezt egészet. Sőt, ez egyáltalán hogy történhet meg? Erre nincsenek szavak, erre nincs mentség.
    Számomra ez a tüntetés egy remény. Sőt mi több, maga a tény, hogy sikerült összefogni, egy ekkora kaliberű hátteret egységesíteni, illetve mozgósítani is nagy fejlődés. Bár, nagyon sajnálom, hogy ilyen áron, hiszen ez egyszerűen felfoghatatlan.
    Jobb később, mint soha. S talán egyszer egy jobb országban is élhetünk, ahol a bűnösök nem szabadlábon járhatnak köztünk.

    VálaszTörlés
  4. Fekete-Virág Virgínia2024. február 18. 18:06

    Teljes mértékben egyet értek veled!
    Az más kérdés, hogy sajnos tényleg ennyire magasan van már az ingerküszöb, hogy ezt a mérhetetlenül undorító dolgot kellett megvárni ahhoz, hogy ennyi embernek felnyíljon a szeme. Viszont nagyon örülök, hogy végre történt valami.

    VálaszTörlés
  5. Na ez igen! Nagyon jól megfogalmaztad! És abszolút egyetértek minden szavaddal! Nem is értem, hogyan történhetnek meg ilyen dolgok és még mennyiről nem tudunk.. sajnos ezeknek a gyerekeknek nem sok segítségük van..
    Amikor szociális részen tanultam, akkor is hallottam már olyan dolgokat, hogy borzalmasak és gyomorforgatóak voltak..sok gyermek példaképként tekint a szülőre, ami persze normális dolog. De sokan élnek bántalmazó családban, amit ugye lát a gyermek is és nagy valószínűséggel azt fogja normálisnak tekinteni, hogy ő is bántson másokat..
    Nagyon kevés, illetve egyre kevesebb a jó pedagógus, a szakember.. és ez szerintem egyre csak rosszabb lesz..
    Már az én időmben is elég érdekesen viselkedett 1-2 tanár, akkor mi lesz később? Ha valaha lesz gyerekem, akkor velük mi lesz? Ki fogja őket tanítani? stb..
    Nagyon nehéz a helyzet és ez csak nehezedni fog szerintem.. ha nem lesz változás, akkor elképzelni sem tudom, hogy milyen jövő vár ránk.. :(

    VálaszTörlés
  6. Jól megfogalmaztad az egész szituációt. Nagyon szomorú, hogy ez egyáltalán megtörténhet és egyetértek, amiket a többiek is írtak, hogy nagyon későn vették észre ezt. Számomra amugy az a legnagyobb felháborodás, hogy hogy a francba kaptak kegyelmet azok az emberek???? Hogy legyen biztonságban bárki gyermeke ezek után? A másik meg, hogy tényleg nagyon kevés az olyan tanár, aki tényleg jót akar és rájuk is nehezedik az, ahogy egyes kollégáik így viselkednek...

    VálaszTörlés
  7. Nagyon jól megfogalmaztad ezt az egészet. Szomorú, hogy ilyen megtörténhez és még kegyelem is jár érte. Gratulálok az emberiség fejlődéséhez. Ez a kezdeményezés egy jó irány lehet, csak ne hagyják/hagyjuk abba. Ez nem mehet így tovább. Családbarát kormán a nagy f*szt. Pont azok nincsenek megbecsülve, akiknek kijárna. Szomorú ez az egész, de reméljük hamarosan észbe kap a többség.

    VálaszTörlés